En tykkää lumesta. Se tarttuu kaikkiin karvoihin ja on kylmää. Kun tulee sisälle, on märkää. Tossujakin joutuu käyttämään, vaikka eivät ne vauhtia hidasta. Pukeminen vain on ihan tyhmää, siihen menee liikaa ulkoiluaikaa. Lisäksi äipältä menee liikaa aikaa lumitöihin, minä jään ihan unholaan.

Lumisurkeuden lisäksi on surkeaa, kun minulta lähtivät Turun tytöt ja Liinu-mudi omiin koteihinsa. Loistoloma oli kyllä. Tytöt keksivät koko ajan tekemistä, ja Liinu jaksoi leikkiä minun kanssani sisällä ja ulkona. Annoin Liinun nukkua pesäpetissäni kuusen alla, vaikka ei se siihen kunnolla sopinutkaan. Liinu vahti Ellin unta ja minä Allun. Yhtenä yönä lastenhuoneessa nukkui vielä Paavokin, joten tunnelmaa riitti. Tytöt pitivät minulle kouluakin, oli putkeen menoa, tassunheittoa ja tanssimista. Nyt on vain äipän tosikkokoulua: seuraamista, paikalla pysymistä yms. Surkeaa.

Jouluna oltiin Turussa, pukkia en tänä vuonna nähnyt. Keliongelmia kuulemma. Onneksi tuli kuitenkin lahjoja. Syötäviä, tietty. Liinu ja Mantakin olivat meidän kanssa juhlimassa, mutta ne pantiin syömisen ja lahjojen avaamisen ajaksi häkkeihin. Luultavasti eivät osaa käyttäytyä yhtä juhlavasti kuin Onni ja minä. Liinu poltti päreensä ja söi itsensä häkistä - nailonsellaisesta - ulos ja popsi sitten vielä suutuksissaan äipän toppahousut. Lahjapuruluun oli jättänyt koskemattomana häkin perälle. Äippä ei sitten päässyt reissulla ulkoilemaan, kun ne olivat ainoat ulkohousut matkassa, ja kaupatkin olivat kiinni. Surkeaa sekin, vaikka ei se minun ulkoiluihini vaikuttanut.

Sitten oli vielä se rakettipäivä. Oltiin Käpälämäessä raketteja karussa, mutta tultiin kuitenkin kotiin nukkumaan. Ei oltaisi Liinun kanssa haluttu edes pissiä ulos, kun haisi niin kummalle ja suhisi ja paukkui. Haukahtelin ensin raketeille, että josko siitä tokenisivat. Ei auttanut, joten painelin Allun viereen nukkumaan ja heräsin vasta aamulla. Liinu ja tytötkin nukkuivat hyvin. Äippä oli kyllä muutaman kerran herännyt paukkeeseen. Ja naapurin Stella ja Nero olivat ulvoneet pitkin yötä.

Tämmöinen talvivalitusvirsi tällä kertaa. Luultavasti tästä surkeuksien sumasta kuitenkin selvitään.